VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Chipmachinefabrikant ASMI zag de waarde van de nieuwe orders stijgen met 30 procent. Volgens topman Hichem M'Saad hangt de ordergroei bij ASMI samen met een nieuwe technologie die zijn intrede gaat doen, de zogenoemde ‘gate-all-around’. Wat moeten beleggers weten?

ASM International (ASMI) verovert een steeds prominentere plek in het ecosysteem van de technologiesector. Het bedrijf zag de waarde van de ontvangen orders voor zijn chipmachines het afgelopen kwartaal met 30 procent stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal van 2024 bestelden klanten voor 815 miljoen euro aan nieuwe apparatuur bij het AEX-bedrijf (derde kwartaal 2023: 627 miljoen euro). Dat bleek uit de derdekwartaalcijfers die de chipmachinemaker dinsdag 29 oktober nabeurs naar buiten bracht.

De orderinname was hoger dan analisten hadden verwacht. De ASMI-marktvorsers dachten dat het bedrijf uit Almere op 786 miljoen euro aan nieuwe bestellingen zou eindigen. De cijferset van ASMI zorgde voor enige opluchting onder beleggers. Eerder in het cijferseizoen kwamen sectorgenoten ASML en BESI juist met tegenvallende resultaten.

“ASMI leverde sterke resultaten tegen een achtergrond van aanhoudende gemengde marktomstandigheden”, aldus de dit jaar aangetreden ASMI-topman Hichem M'Saad. Grote chipmakers waaronder TSMC, Intel en Samsung (logic-fabrikanten) bestelden onder andere meer ALD-machines bij het chipbedrijf. Deze apparatuur hebben chipmakers nodig voor de nakende overgang – in 2025 – naar een nieuwe technologie. Die luistert naar de naam gate-all-around en maakt de productie mogelijk van de allernieuwste chips, die het hart vormen van apparaten met veel rekenkracht, zoals servers in datacenters (gebruikt voor kunstmatige intelligentie, AI) of de nieuwste mobiele telefoons.

Nieuwe technologie
Met een marktaandeel van meer dan 55 procent is ASMI wereldmarktleider in atomic layer deposition (ALD), een technologie waarmee een chemische laag atoom voor atoom wordt opgebouwd op een siliciumschijf (de wafer). Dankzij dat minuscule extra laagje kunnen klanten van ASMI nóg kleinere en sterkere chips maken. De overgang van grote chipfabrikanten, zoals TSMC, Samsung en Intel, naar gate-all-around gaat volgend jaar zijn beslag krijgen en zal naar verwachting een slinger geven aan de verdere groei van onder andere ALD.

De gate-all-around technologie maakt het mogelijk de transistoren op een chip, die elektriciteit kunnen doorlaten of tegenhouden, niet naast elkaar op een chip te plaatsen, maar juist gestapeld (dit wordt 3-D genoemd). Zodra de nieuwe techniek wordt ingezet voor de massaproductie van chips (in 2025) verwacht ASMI flink meer omzet te boeken. 

Ook zag ASMI een stijgende vraag naar chipmachines voor wat high-bandwidth memory (HBM) heet. Deze geheugenchips (HBM-chips) zijn, net als de rekenchips, essentieel voor articifial intelligence toepassingen, zoals de servers in datacenters van bijvoorbeeld Microsoft (Azure), Google (Google Cloud) en Amazon (AWS). En dus bestellen de grootste geheugenchipmakers als het Zuid-Koreaanse SK Hynix, Samsung (ook actief in memory) en het Amerikaanse Micron ook steeds meer nieuwe generatie chipmachines bij ASMI. De verwachting is bovendien dat deze klanten aan het einde van dit decennium ook over zullen stappen naar de eerdergenoemde 3-D structuren. Dat zal de interesse van deze spelers in de ASMI-machines alleen maar verder aanwakkeren.

Proefmachines op recordhoogte
De toekomst van ASMI lijkt er hiermee goed uit te zien. Dat wordt onderstreept door de aantallen proefmachines (evaluation tools) die klanten afnemen. Zo’n testmachine is een nieuwe chipmachine die bij klanten geplaatst wordt waarvan ASMI nog flink wat extra bestellingen verwacht. De waarde van deze machines die bij klanten zijn geplaatst, steeg in het afgelopen kwartaal naar 107 miljoen euro (3e kwartaal 2023: 71 miljoen euro, zie grafiek).

ASMI: waarde van proefmachines bij klanten bereikt recordhoogte

Bron: rapportages ASMI, Bloomberg. Bedragen voor de proefmachines (evaluation tools) in miljoenen euro’s (linker-as), beurskoers ASMI op rechter-as.

Gezien alle positieve ontwikkelingen wekt het niet heel veel bevreemding dat ASMI zijn verwachtingen voor 2025 bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers iets verhoogde. Voor volgend jaar mikt het bedrijf op een omzet van 3,2 tot 3,6 miljard euro. Dat is iets meer dan de 3 tot 3,6 miljard euro waarop het eerder rekende. Aan de wat langere termijnprognoses voor 2027 verandert M’Saad niets. Hij wil dan de omzet verder hebben opgevoerd naar 4 à 5 miljard euro en mikt op een operationele winstgevendheid (ebit-marge) van 26 tot 31 procent. Dat komt neer op een operationele winst van tussen de 1 en 1,6 miljard euro in 2027 (2023: 654 miljoen euro).

De afgelopen tijd heeft ASMI veel geld besteed aan het uitbreiden van de productiecapaciteit. Daarmee moet het bedrijf aan de bovenkant van de omzetdoelstelling voor 2027 kunnen uitkomen, zo liet ASMI eerder weten. De chipmachinemaker steekt de komende jaren circa 100 miljoen euro in de uitbreiding van zijn productie- en innovatiecentrum in Zuid-Korea. Daarnaast trekt het 300 miljoen euro uit voor een nieuwe fabriek die moet verrijzen in de Amerikaanse staat Arizona.




Gerelateerde artikelen